Tot voor kort waren de kosten van het gebruik van cloud-computing als onderdeel van een bedrijfsproces te hoog voor kleine bedrijven. Vandaag de dag echter is cloud-computing betaalbaar geworden voor alle bedrijven, van MKB tot Enterprise. Oplossingen van grote spelers als Citrix, Amazon en Microsoft openen deuren voor het MKB.

Er zijn een aantal voordelen die cloud-computing brengt voor kleine bedrijven.

1. Samenwerken

Kosten drukken is vaak de sleutel tot succes voor kleine bedrijven. Samenwerken met mensen uit de gehele wereld kan hier behoorlijk op inspelen. In plaats van meerdere in-house werknemers kunnen freelancers wereldwijd hun expertise leveren. Met de hulp van cloud-computing kan iedereen gemakkelijk inloggen en werken op een collaboration-platform. Of het nu een eenvoudig document of een complete web-app is, het kan, én zonder veel gedoe.

2. Flexibiliteit

Een voordeel van kleine bedrijven is dat ze vrij flexibel zijn om wijzigingen binnen de bedrijfsprocessen aan te passen en hiermee inspelen op veranderende marktvragen. Bij grote bedrijven duurt dit proces vele malen langer. Cloud-computing kan dit proces nóg verder versnellen.

Cloud servers, cloud opslagsystemen en oplossingen gebouwd op cloud computing kunnen worden aangemaakt, gewijzigd en geïmplementeerd in een kwestie van minuten. Het proces van overgang naar een nieuw systeem, upgrades uitvoeren of opschalen van een systeem is binnen een paar klikken geregeld.

Cloud computing zorgt er ook voor dat medewerkers op een flexibelere wijze werkzaamheden kunnen uitvoeren. De noodzaak om de gehele dag op kantoor door te brengen is er niet meer. In plaats daarvan kunnen medewerkers vanaf elke locatie, op elk gewest tijdstip, werkzaamheden uitvoeren door gebruik te maken van de bedrijfsprocessen die aanwezig zijn in de cloud.

3. Bedrijfscontinuïteit

Als er één ding is dat je wil voorkomen als klein bedrijf is het wel een catastrofale uitval van je ondersteunende computersystemen. Of je nu goederen produceert of diensten verleent, als de automatisering niet werkt staat het bedrijf stil.

Cloud computing en cloud servers hebben een bewezen hogere uptime dan computer systemen op locatie. Dit is te wijten aan het feit dat cloud servers draaien in een cluster van servers in 1 of meerdere datacenters (wereldwijd).

Kleine bedrijven hebben veelal geen eigen IT-team. Onderhoud en andere aspecten van het runnen van een gezonde cloud-computing omgeving kunnen veelal worden geautomatiseerd, of eenvoudig op afstand worden beheerd en gemonitord. Jij hoeft je er geen zorgen meer over te maken en kan je bezig houden met waar je goed in bent: geweldige producten of diensten leveren.

4. Lage investering

Nog niet overtuigd? Denk eens aan de kosten.

Een server op locatie moet van tevoren worden aangeschaft. De hardware, software en connectiviteit vergt een grote investering. Met cloud-computing is het tegenovergestelde aan de gang. Je investeert pas om het moment dat het in gebruik is. En heb je een krachtiger systeem nodig? In de cloud is dit binnen klikken geregeld.

De meeste cloud computing diensten die beschikbaar zijn vandaag de dag worden gebracht als “pay-as-you-go” diensten. Een cloud-server kan binnen 2 minuten in de lucht gebracht worden en de kosten worden afgerekend op basis van het gebruik.

 

Er zijn nog zo veel meer voordelen van cloud computing voor MKB dat er geen reden meer is dit niet als onderdeel van je bedrijfsvoering te gaan gebruiken.

Bron

Share